De handzaag, een oud gebruik of toch nog van deze tijd?

Wanneer je gaat klussen zijn er veel verschillende soorten zagen die je kunt gebruiken. Elke zaag heeft zo zijn eigen voordelen en eigenschappen. De meeste zagen zijn elektrisch en kosten weinig moeite. Toch wordt de handzaag nog veel gebruikt. Is dit een oud gebruik of toch nog van deze tijd? 

De handzaag

De handzaag is de bekendste zaag tijdens het klussen. Je gebruikt hem bijvoorbeeld voor het zagen van planken en latten. Hij zorgt voor een rechte houtsnede. Hij is gemaakt van een flexibel stalen blad met een fijn handvat eraan. Dit stalen blad heeft tanden, waardoor je een stuk hout kunt zagen. Hoe fijner de tanden van de zaag zijn, hoe fijner het hout wat je moet zagen kan zijn. Met een dikker zaagblad zal je juist een rechte snee krijgen. 

Daarnaast zijn er ook handzagen die niet per se voor hout gemaakt zijn. Er zijn ook handzagen specifiek voor piepschuim, gipsplaten of isolatie. Elke zaag is net wat anders gemaakt, zodat ze het beste het materiaal door kunnen zagen. 

Waarom een handzaag gebruiken?

Je zult vast denken, waarom zou je een handzaag gebruiken als je ook een elektrische zaag kan gebruiken. In veel gevallen is een elektrische zaag namelijk een stuk makkelijker om te gebruiken. Toch kiezen nog veel mensen liever om een handzaag te gebruiken. Dit is natuurlijk ook geheel afhankelijk van de klus die je aan het doen bent. 

Zo kan het zijn dat je maar een klein stuk hoeft te zagen telkens. Het is dan zonde om je elektrische zaag helemaal op te zetten, om 5 stukjes hout te zagen. Een handzaag is in dat geval een stuk sneller gepakt en ook sneller in gebruik. Daarnaast kan een handzaak soms ook een stuk nettere sneden maken. 

Een oud gebruik of toch nog van deze tijd? 

Velen zullen denken dat een handzaag ouderwets is. Vroeger was het dan ook de enige zaag die gebruikt werd tijdens het klussen. Sinds de elektrische zaag zijn intrede heeft gedaan, is het ook niet zo gek dat deze ook vaak gebruikt wordt. Zeker wanneer je veel moet zagen of lange sneden moet maken, dan is een elektrische zaag ideaal. Zeker bij lange sneden kun je met een handzaag soms net zo netjes werken als een handzaag.

Toch is de handzaag nog steeds een handig en zeer geliefd gereedschap tijdens het klussen. Het is makkelijk, fijn in gebruik en zaagt nog steeds zo goed als altijd! 

Tip: Zaagbladenxl.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *