Welke materialen zijn geschikt voor buislasersnijden?

Als bedrijf in de metaalbewerking, luchtvaartindustrie, meubelindustrie of auto-industrie wordt regelmatig gewerkt met buizen en profielen. Het snijden van deze metalen neemt echter veel tijd in beslag en een menselijke fout is snel gemaakt. Door middel van buislasersnijden kunnen in zeer korte tijd én met hoge precisie buizen en profielen worden gesneden. Maar wat houdt dit proces precies in? En welke materialen zijn hiervoor wel of niet geschikt? We vertellen je er alles over in dit artikel. 

Wat is buislasersnijden? 

Buislasersnijden is een techniek waarbij een laserstraal wordt gebruikt om buizen nauwkeurig en snel te snijden. De laserstraal wordt gericht op het oppervlak van de buis en smelt het materiaal plaatselijk. Door het materiaal te smelten en het gas onder hoge druk toe te voeren, wordt het materiaal uit de buis geblazen, waardoor een snede ontstaat. Het is een populaire methode vanwege de precisie, snelheid en veelzijdigheid. Bij het lasersnijden van buizen moeten echter wel bepaalde factoren in overweging worden genomen, zoals de materiaalsoort. Het kiezen van het juiste materiaal voor het lasersnijden van buizen is cruciaal voor het behalen van de beste resultaten.

Deze materialen zijn geschikt 

Niet alle materialen zijn geschikt voor buislasersnijden. Er zijn echter wel een aantal materialen die bijzonder geschikt zijn voor deze techniek, zoals roestvrij staal, aluminium en koolstofstaal. Roestvrij staal is een van de meest populaire materialen om te lasersnijden vanwege de hoge precisie en de goede afwerking. Aluminium is een licht, maar sterk materiaal dat vaak wordt gebruikt in de lucht- en ruimtevaartindustrie. Koolstofstaal is een hard en sterk materiaal dat vaak wordt gebruikt in de auto- en machinebouw. Perfect om tijd en geld te besparen. Twijfel je? Het is altijd het beste om een ​​professioneel bedrijf te raadplegen om te bepalen of een bepaald materiaal geschikt is voor buislasersnijden.

Deze materialen zijn niet geschikt 

Er zijn ook materialen die niet geschikt zijn voor buislasersnijden. Materialen die moeilijk te snijden zijn vanwege hun hardheid of dichtheid, zoals titanium en messing, zijn minder geschikt voor deze techniek. Ook materialen die giftige dampen veroorzaken bij verhitting, zoals PVC, zijn niet geschikt voor buislasersnijden. Daarnaast zijn ook transparante materialen of reflecterende materialen niet geschikt. Lasers werken door het smelten en verdampen van materialen, maar dit werkt niet goed met transparante materialen zoals glas, acryl of polycarbonaat. Bij reflecterende materialen reflecteert de laserstraal terug naar de laserbron, waardoor het niet kan worden gesneden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *