Wanneer is een auto jouw bezit na een periode van leasen?

Zakelijk een auto leasen betekent dat je voor een vast bedrag per maand in een auto rijdt. Er zijn leasecontracten waarbij de auto eigendom is van het leasebedrijf. Daar verandert niets aan, ook niet als de leaseperiode is afgelopen. Dergelijke leasecontracten hebben veel weg van een huurcontract, waarbij wordt betaald voor het recht op het gebruik. Er zijn ook leasecontracten waarbij de auto het eigendom wordt van degene die de overeenkomst heeft afgesloten. Zo’n contract heeft veel weg van een hypotheek.

Financial lease

Leasecontracten, waarbij de auto vanaf de start van de overeenkomst eigendom zijn van degene die het contract sluit, worden financial lease contracten genoemd. Bij zo’n overeenkomst zijn 3 partijen betrokken. Ten eerste degene die een auto nodig heeft. Ten tweede is er een leasemaatschappij, die de overeenkomst tot stand brengt, en een financier, meestal een bank. Bij financial lease wordt er een nieuwe auto of een occasion aangeschaft met geld van de bank. Dat bedrag wordt in termijnen afgelost, waarbij de auto het onderpand is. Deze contracten zijn er in allerlei varianten. De kunt de mogelijkheden op LPFS bekijken.

Flexibiliteit

Wie zakelijk een auto wil leasen kan dat dus doen op huurbasis en op afbetaling. Wat de beste methode is, is afhankelijk van de gewenste flexibiliteit. Wie voor een relatief korte tijd in een auto wil rijden en daarna graag overstap naar een ander model kan het beste een overeenkomst op huurbasis afsluiten. Alle bijkomende kosten, soms zelfs tot aan de kosten van het tanken toe, worden betaald uit het termijnbedrag. Zo’n overeenkomst is behoorlijk kostbaar. De aanschaf van een zakelijke auto op basis van financial lease is goedkoper. Je moet dan echter de bijkomende kosten, zoals verzekering, onderhoud, wegenbelasting en brandstof zelf betalen.

Wanneer is de auto je eigendom?

Officieel is de auto bij financial lease je eigendom zodra het leasecontract is getekend. Vanaf dat moment staat hij op de balans van je bedrijf en kun je gebruik maken van diverse fiscale voordelen. Het is bijvoorbeeld mogelijk om de BTW af te trekken en om gebruik te maken van renteaftrek. Gevoelsmatig zal de auto echter pas je eigendom zijn als het laatste termijnbedrag van het leasecontract is betaald, dus aan het eind van de contractperiode.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *