BPM berekenen: hoe kan ik dit het beste doen?

BPM, ofwel belasting op personenauto’s en motorrijwielen, is een belasting die in Nederland wordt geheven op personenauto’s en motorrijwielen. De hoogte van de BPM is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de leeftijd van de auto, de CO2-uitstoot en de catalogusprijs van de auto. 

Om de BPM van een auto te berekenen, zijn er verschillende stappen die u moet volgen. Hier zijn enkele stappen om u te helpen bij het berekenen van de BPM.

1. Zoek de catalogusprijs

De eerste stap om de BPM te berekenen, is het vinden van de catalogusprijs van de auto. Dit is de prijs van de auto volgens de fabrikant, exclusief btw en BPM.

2. Vind de CO2 uitstoot

De volgende stap is het vinden van de CO2-uitstoot van de auto. Dit is de hoeveelheid koolstofdioxide die de auto produceert tijdens het rijden. De CO2-uitstoot van een auto is belangrijk omdat de BPM ook afhankelijk is van de CO2-uitstoot.

3. Zoek de leeftijd van de auto

De leeftijd van de auto is ook een belangrijke factor bij het berekenen van de BPM. Auto’s die jonger zijn dan 6 maanden zijn vrijgesteld van BPM.

4. Gebruik een BPM-calculator

Er zijn verschillende BPM-calculators beschikbaar op het internet die u kunt gebruiken om de BPM van een auto te berekenen. Deze calculators vragen om de catalogusprijs, de CO2-uitstoot en de leeftijd van de auto, en geven vervolgens een berekening van de BPM.

5. Bereken de btw

Als u de BPM hebt berekend, is het tijd om de btw te berekenen. Dit is een belasting op goederen en diensten die in Nederland wordt geheven. De btw is 21% van de catalogusprijs, exclusief BPM.

6. Voeg de BPM en de btw samen

Als u de BPM en de btw hebt berekend, kunt u deze samenvoegen om de totale kosten van de auto te berekenen. Dit is de prijs van de auto inclusief BPM en btw.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *