Keyboard – een heel orkest op één instrument
Kijk, dan krijg je waar voor je geld. Een keyboard mag dan geen piano zijn, maar het is wel een wondermooi toetsinstrument. Eentje waar je orgelklanken, plukkende gitaargeluiden, de warmte van een saxofoon of andere orkestinstrumenten zomaar uithaalt. Tot aan de lekkere beat van een drum toe. Zo kun je je automatische begeleiding mee laten spelen. Echt perfect om in te zetten voor zangbegeleiding. Het gaat dan natuurlijk niet over keyboards van goedkoop plastic die je bij de speelgoedzaak haalt. Een toetsenbord is pas klasse als je die bij een goede muziekzaak aanschaft. Een goed keyboard heeft minstens 61 toetsen en zo’n klavier telt 5 octaven. Terwijl je met de rechterhand een solootje doet, zet je je linkerhand in voor de begeleidingspartij. Net als bij een piano zijn de toetsen gevoelig voor je aanslag; zo kun je op de klankkracht variëren door toetsen zacht of juist flink in te drukken.
Accessoires bij een keyboard
Er horen diverse zaken bij de betere keyboards. Een zitbankje waar vanaf je kunt spelen is natuurlijk voorwaarde, net als een standaard voor het instrument zelf. De hoofdtelefoon zullen anderen prettig vinden zodat jij alleen je muzikale vorderingen kunt horen. Omdat je je toetsenbord heel gemakkelijk overal mee naar toe kunt nemen is een tas of koffer ook handig. Dat lukt dus niet met een piano. Als je nog aan het lessen bent op je instrument is een keyboardboek een goede hulp. Tegenwoordig hebben keyboards ook ingebouwde lesmodules, trouwens. Wat je vaak bij aanschaf er al bij krijgt, is een bladmuziekhouder. Dat is nog niet altijd het geval bij de voedingsadapter; check of die wel in de doos meekomt, anders moet je die er nog los bij kopen.
Grotere klanken met galm
Je kunt een sustain pedaal aansluiten op een keyboard. Niet dat het moet, maar zo’n pedaal geeft een aardig galmeffect. De ingetoetste klanken klinken met dat pedaal nog eventjes door terwijl je vingers niet meer op de toetsen liggen. Het pedaal brengt je klavier richting het geluid van een akoestische piano. Keyboards volstaan natuurlijk als volwaardige muziekinstrumenten. Maar als je echt hele hoge eisen aan klank stelt, zou je wellicht beter een digitale piano kunnen overwegen.
Connectiemogelijkheden voor het keyboard
Er is niet alleen een ingang voor een sustain pedaal bij het gemiddelde toetsenbord. Vooral de instrumenten die iets duurder zijn, hebben nogal wat aansluitmogelijkheden. Sowieso is de aansluiting van een hoofdtelefoon eigenlijk nodig. Maar ook handig is een line-ingang zodat je een tablet of je mobieltje op het instrument kunt aansluiten. Een eventuele line-uitgang maakt het mogelijk om luidsprekers te activeren. Of een mengpaneel of geluidsinstallatie. En wie zingen het einde vindt, checkt of er een microfooningang aanwezig is.
Geluid vanuit keyboards
En als je nu geen aansluitmogelijkheden hebt op externe speakers? Geen nood aan de man want een gemiddeld keyboard omvat vaak minimaal twee ingebouwde luidsprekers. Controleer voor aankoop dan wel even de kwaliteit van die speakers. Is het wattage voldoende genoeg voor een behoorlijk geluidsvolume? En hoor je dan nog het verschil tussen zachte en harde klanken? Hoe meer ingebouwde speakers, des te beter het geluid.